dimarts, 5 de febrer del 2013

Catalunya Radio


Transcripció del reportatge Reiki als Hospitals emès el 29 de Novembre de 2008 en la tercera hora del programa “El Suplement” a Catalunya Ràdio. 

Des de principis d'aquest any, l'Associació de Terapeutes Reiki a Catalunya està oferint els seus serveis als pacients de la Unitat Matern Infantil de la Vall d’Hebron a Barcelona. 

Les primeres impressions són que Reiki millora l'estat dels pacients cosa que fa que cada vegada hi hagi més demanda. 

En realitat, molts hospitals dels Estats Units i Gran Bretanya es treballa amb Reiki com a teràpia complementària juntament amb la convencional. 

I aquí a Catalunya, l'hospital de la Vall d'Hebron és el primer que ho fa en diferents sessions. 

La nostra companya, Mireia Dalmau ha estat amb la Fundadora i Presidenta de l'Associació de Terapeutes Reiki a Catalunya, Lidia Salas i també amb el coordinador dels voluntaris Manuel Herrero. I, amb ells, ha estat tot un matí per les diferents plantes de l'edifici Matern Infantil de la Vall d'Hebron i han visitat als malalts. El resultat és aquest reportatge. 

Acompanyem a Lidia i a Manuel, anem a l'edifici Maternoinfantil de la Vall d'Hebron. El seu treball és conegut i, mentre esperem l'ascensor, una dona s'acosta i diu: 


-"Bé, jo volia una mica d'informació sobre el tema del Reiki, és per a la meva mare perquè li han fet una mastectomia i volia saber, perquè m'han dit que és una cosa que va prou bé" . 


Lidia: -"Sí, per descomptat. Mira, el que fa és dissoldre els efectes secundaris de la medicació i que s'hi trobi més tranquil·la i més relaxada. Activa el organisme per tal que sigui el mateix cos el que es regeneri i es recuperi més ràpidament ". 

Ara anem a veure a Laura a la planta novena, l’acaben d'operar. Té un càncer d'ovaris, d'úter i a part dels intestins. 

Laura: -"Sí, venen cada dia i em fan una estona de Reiki. Et quedes molt relaxada i molt tranquil·la, molt bé. " 

En Manuel encapçala l'equip de voluntaris que, cada dia, des de principis d'any, van a l'hospital i atenen persones com Laura. 

Manuel: -"Al principi portàvem una mitjana de 2 a 6, depenent dels dies. Ara mateix podem fer, des de 10 fins a 17 o 18 segons l’ocasió, diàriament”. 

Sabem que Reiki és una paraula japonesa que fa referència a l'energia universal però, què és el Reiki? El Reiki pot guarir? És una teràpia alternativa?. Ens ho expliquen Manuel i Lídia. 

Manuel: -"Reiki és una teràpia vibracional basada en el funcionament de l'energia. Llavors la nostra activitat és complementària a la medicina tradicional, en cap cas som una teràpia alternativa. Mai no podem substituir la funció que fan els metges i el personal sanitari en general, sinó complementar-la ". 

Lidia: -"No, nosaltres no som sanadors, som canals d'energia perquè és l'energia la que fa el treball. Hi ha persones que si que es creuen que són sanadores perquè posen les mans i la persona es troba millor i es creuen que són ells, però no són ells, és realment l'energia i no hem de confondre els conceptes ". 

Lidia, la terapeuta, Laura, la pacient acabada d'operar i Ana, la infermera, ens expliquen com és una sessió de Reiki. Es fa amb les mans però no es fa massatge ni es manipula el cos. Es comença pel cap i s'acaba als peus. 

Lídia: -"Nosaltres l'única cosa que fem és posar les mans i notar si en una part del cos hi ha més necessitat que en una altra, perquè l'energia es nota.” 

Laura: -"Van posant les mans en diferents parts, com les articulacions i notes l’escalfor i estàs com molt tranquil·la, amb els ulls tancats. I, la veritat que, quan acabes et trobes molt bé" 

Ana: -"Es fa assegut, amb els ulls tancats, o estirat en una llitera, i van posant les mans en diferents punts del cos: el cap i les articulacions, durant una estona. La sensació física és que sents calor i, quan s'acaba la sessió, obres els ulls i et vas." 

Ana és infermera de la planta cinquena. A causa del seu treball té molts dolors musculars i diu que, després d'una sessió, es troba molt millor. 

Mercè Canet d'atenció a l'usuari, ens explica que cada vegada hi ha més demanda, no només entre els malalts, sinó també entre el personal de l'hospital. 

Mercè: -"El personal sanitari també ho demana. Hi ha molta gent, sobretot en infermeria. Hi ha molta demanda d'infermeria, fins i tot, hi ha demanda d'infermeria per fer cursos que es fan fora d'aquí i, naturalment, fora d'hores de treball" 

Malgrat tot, encara hi ha metges que són reticents 

Mercedes: -"Hi ha molta demanda, fins i tot hi ha pacients que, posteriorment pugen per tenir la possibilitat que, a la planta, se l’hi faci. Llavors, el que fem, és parlar amb el cap de servei i, si aquest ho autoritza, es fa i, si no ho autoritza, no es fa. Podem dir que hi ha gent que és més receptiva a aquest tipus de coses i hi ha gent que no ho és gens. O sigui que hi ha vegades que s'autoritza i altres no ". 

Lídia: -"Encara hi ha molta reactivitat. Però crec que és un problema de desconeixement. Ells passen anys de pràctica i no conceben que, de cop i volta, vingui algú, estigui una estona amb un pacient, i que això faci que es trobi millor. Però jo crec que a poc a poc això s'anirà entenent. A Madrid ja fa temps que s'està fent i s'està donant formació al personal sanitari i aquí estem començant ja que, poc a poc, els mateixos metges es van donant compte ". 

Però en alguns casos s'ha pogut demostrar l'efecte beneficiós de Reiki i això ha fet que cada vegada sigui més acceptat a l'hospital. 

MªJosé: -"Hi ha una companya nostra que va venir un dia dient que la portaven a embarassos de risc, perquè el seu nadó no creixia prou per les setmanes de gestació que portava. Li van explicar que s'estava fent Reiki a l'hospital. I va ser molt curiós perquè.. cada vegada que li feien Reiki, el líquid amniòtic pujava i el nadó estava bé. Després passaven diversos dies, i el líquid tornava a baixar. Això es veia ecogràficament, era molt increïble. I al final, el que era una gestació que teòricament havia d'acabar aviat perquè sense el líquid amniòtic no podia evolucionar bé el nadó, al final, pràcticament gairebé va arribar a terme l'embaràs, de 37 setmanes ". 

Lídia: -“Aquest cas es va poder demostrar, perquè hi ha vegades que és difícil demostrar que el Reiki va bé. Com havia aquesta forma de mesurar, vam poder comprovar que quan se li feia Reiki a aquesta persona, el nadó reaccionava. De fet, ens va cridar la doctora, perquè estava una mica sorpresa d'aquesta circumstància”. 

Lídia: -“La nena va anar a parar a la incubadora i, com que nosaltres no podíem accedir directament perquè en aquell moment no teníem autorització en aquesta planta, li enviàvem energia a distància, i la nena va poder sortir de la incubadora molt ràpid. Va augmentar de temperatura molt ràpidament, i al·lucinaven. Jo crec que, aquesta, va ser una de les circumstàncies que va propiciar que nosaltres obtinguéssim l'autorització per treballar en nounats ". 

Reiki es practica en pacients de totes les edats, en els nens els efectes són beneficiosos per a tot. 

Lídia: -"Tu saps el que és posar la mà sobre del camp energètic d'un nen i notar com tanca els ulls?, és instantani ¡ , els pares al·lucinen. Nens que no poden dormir i tu li fas un tractament i es queden totalment relaxats. Això és fantàstic! i molt satisfactori per part nostra, per part dels pares i de tot el món perquè, clar…si un nen està tranquil, els pares també estan tranquils, l'hospital també està tranquil i tot és una cadena. És fantàstic!" 

Imma, que és la mare d'una adolescent que esperava un trasplantament de pulmó ens explica també el seu cas: 

Inma: -"Doncs resulta que ella va entrar en una depressió molt important. És una adolescent i, per tant, cada dia la veiem més desanimada. I ja no sabíem que fer per animar-la. Llavors, des del mateix hospital, ens van proposar que hi havia el servei de Reiki i ens van donar un telèfon. Al cap de 10 minuts teníem a la persona de l'associació de Reiki. I el que penso jo és, que el més important de tot, és que la meva filla, després de fer Reiki, es quedava ben relaxada, es quedava adormida i ella demanava cada dia que volia Reiki " 

En aquest cas Reiki no solament va ajudar a la filla d'Imma sinó que també la va ajudar a ella. 

Inma: -"Un dia també em van demanar si, com a mare, volia provar. Penso que primer, és per als nens. Però aquell dia jo també em sentia una mica apurada i vaig pensar que m’aniria bé. L'experiència va ser genial ¡ perquè jo vaig tenir la sensació que els meus nervis em sortissin del cos i em va donar una sensació de tranquil·litat i una sensació de benestar que encara ho vaig entendre més " 

Tot aquest treball ho fa un equip de 100 voluntaris. Cada dia una desena d'ells visiten l'hospital. Els malalts els esperen. 

Per ser terapeutes de Reiki no cal tenir un do especial, tothom es pot formar, només cal voler ajudar els altres. 

Abans d'acabar la jornada Manuel i Lidia ens expliquen els motius pels quals, un dia, van decidir fer-se terapeutes de Reiki. 

Lidia: -“Fer Reiki, posem el cas d'un malalt terminal.. tu saps la satisfacció que et dona veure'l tranquil i relaxat?, que t'espera amb alegria?, per a nosaltres això no té preu, no es pot pagar amb diners, és impossible ". 

Manuel: -"Jo no penso que sigui perdre hores del meu temps, penso que és una forma de practicar aquesta disciplina que, a més a més, de poder fer alguna cosa per als altres, al mateix temps, la fas per tu mateix. Llavors, el miris per on ho miris, és molt gratificant, et sents en pau amb tu mateix fent aquesta activitat. " 

S'aprèn molt escoltant a tots aquests testimonis. 

Heu de saber que a l'Estat Espanyol, l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid fa més de tres anys que aplica Reiki als malalts de càncer. També fa temps que es practica a l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid i que, al gener farà un any que els voluntaris de l'Associació de Terapeutes Reiki a Catalunya està oferint els seus serveis a l'Hospital de la Vall d'Hebron. El gener l'hospital té previst fer balanç d'aquest servei, ja falten poques setmanes.

Des del 2000, Reiki està reconegut per l'OMS que és l'Organització Mundial de la Salut i l'Associació de Terapeutes de Reiki a Catalunya, que té la seva seu al barri de Gràcia de Barcelona, té un correu electrònic per a tots aquells, malalts o no, que ens hagueu escoltat i us pugui interessar. És: www.reikicatalunya.cat

- Malauradament el Govern va prohibir el Reiki als hospitals i l'any 2019 es va cancel·lar el servei definitivament - L'associació va tancar per la pandèmia.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari