dijous, 5 de setembre del 2019

Doctor Usui - Doctor Hayashi

Molt sovint em vaig trobant que, tot i formar part del món del Reiki, moltes de les persones amb les que converso no tenen massa clares algunes coses d'Usui o Hayashi.

L'error més freqüent es que quasi tothom creu que eren metges, degut a la denominació de Doctor que se'ls ha adjudicat i que podem llegir en la majoria de publicacions.

Fa temps parlant amb el mestre Hyakuten Inamoto, ell comentava que Hayashi va entrar molt jove a la marina i allà no es dona formació d'aquesta mena. Per altra banda, el fet de que Hayashi obris la primera clínica de Reiki també es presta a confusió; però allà només feien Reiki, no era una clínica al·lopàtica.

El títol de Doctor no s'adjudica únicament a un doctor en medicina, originalment es referia a qualsevol que es trobés tan versat en la seva disciplina particular que estigués qualificat per a ensenyar-la.

Qualsevol persona pot obtenir un Doctorat en Filosofia, Dret, Arquitectura, etc…

Una teoria comuna que circula en la comunitat de Reiki és que la raó per la qual Mikao Usui va passar a dir-se "Doctor" possiblement es deu al fet que algú va intentar traduir el terme japonès "sensei" a l'anglès. 

La paraula "sensei"(先生) significa essencialment "nascut abans" o "viscut abans" i té la connotació d'algú que ha "viscut la vida", algú que té una profunda experiència de primera mà de la seva disciplina particular. És un terme de respecte que pot usar-se per a dirigir-se directament o referir-se a qualsevol persona que es consideri que ha dominat el seu art. 

Curiosament al Japó un metge sovint rep el tractament de "sensei", en part per simple respecte, però també com a senyal de confiança, un signe de la fe del pacient en el saber, l'habilitat i el coneixement per la capacitat de curar.

El terme "sensei", igual que altres termes de respecte, és quelcom que ha d'usar-se per a referir-se o dirigir-se a altres persones. No s'usa en relació a un mateix, es consideraria molt descortès i presumptuós que algú s'atrevís a referir-se a si mateix d'aquesta manera.