dissabte, 21 de juny del 2014

Les Flors de Bach no son "Herbes"

Algunes persones no volen provar les Flors de Bach perquè les relacionen amb “herbes”.

Comentaris com “a mi no m’agraden les infusions”, “tinc al·lèrgia amb algunes plantes”, “ja estic prenent unes herbes”, “es que hi ha plantes que fan tenir al·lucinacions",..,”

Voldria intentar explicar, que les Flors de Bach no tenen res a veure amb tot això que la imaginació intenta relacionar.

Les Flors de Bach no són infusions directament embotellades, hi ha un acurat procés per recollir la vibració d'unes flors determinades.

El procés és el següent:

Les Flors de Bach es poden obtenir de dues maneres. Explicaré una mica el procés d'ebullició, que té una analogia amb com fer una infusió, però amb mètodes d'esterilització i vigilant no tocar les flors.

Una vegada s'ha fet el procés d'ebullició, per a evitar que es malmeti el producte, es posa la meitat del
líquid en un pot de vidre opac (color caramel), amb una quantitat igual de conyac, això s'anomena "Tintura Mare".

De la Tintura Mare o sigui que d'aquesta barreja només se n'agafen una o dues gotes, que es posen en un altre pot (la proporció es per a un pot de 10 o de 30 ml) que conté un 100% de conyac. Aquest producte és el que trobem embotellat en les farmàcies o botigues de productes naturals per a la venda al públic i se'l coneix com a "Stock".

Quan un terapeuta prepara una "prescripció", només posa dues gotes d'aquest "Stock" en un altre recipient de 30 ml, que conté un 10% de conyac, que fa de conservant, i un 90% d'aigua. (També es pot preparar només amb aigua, o emprar com a conservant unes gotes de glicerina vegetal).

Per tant quan algú es pren un preparat floral, la dissolució és ínfima, i no li pot fer cap mal. Es pot afirmar que les prescripcions només contenen la vibració necessària per retornar-nos l'equilibri.

Per entendre el tema de la vibració observem que quan estem en contacte amb la naturalesa (la platja o la muntanya), allà ens sentim bé, i això és degut a que vibrem en la mateixa freqüència d'aquest entorn natural.

Les presses, la feina, les preocupacions, ..., fan que ens desestabilitzem, que perdem l'equilibri, i ens trobem malament: migranyes, dolors i ansietat son els símptomes més evidents, però n'hi ha de tota mena, com per exemple erupcions o pujades de tensió quan controlem emocions. Algunes situacions poden afectar més o menys en funció de la personalitat de cada u.

El Dr. Eward Bach va descobrir que la vibració d'algunes flors pot contrarestar aquests estats, però no solament això, sinó que si es manté el tractament el temps necessari amb les essències florals, pot canviar l'actitud davant la vida, i evitar que tornin a sorgir els estats no desitjats.




4 comentaris:

Xevi ha dit...

Estimada Lídia,

No puc per més, després de llegir el seu article sobre les flors de Bach, que intentar donar una resposta a aquesta sèrie de barbaritats pseudocientífiques que vostè ha deixat anar en tant breu espai.

Vostè diu que hi ha persones que no volen provar les Flors de Bach perquè les relacionen amb “les herbes”. Em pregunto què tenen de dolent “les herbes”, aquestes mateixes que s’usen per sintetitzar tants medicaments, però el meu comentari no va per aquí. Deixi’m informar-li que com a mínim jo mateix, i crec que la majoria de la gent, no volem provar les flors de Bach perquè les considerem una pseudomedicina completament ineficaç i, perquè no dir-ho, un engany i per tant una pèrdua de temps (en aquest cas un engany pel que m’imagino que fa vostè, o sigui, lucrar-se a base de mentides – o ampolletes de conyac passat per aigua -). Em sembla que vostè juga amb la bona fe de la gent.

Parla de coses com vibració i equilibri. De quin tipus de vibració estem parlant? Jo conec la vibració que em van ensenyar a física a l’universitat, la del so per exemple, i em sona també d’alguns conceptes de física teòrica més moderna com la vibració dels filaments energètics en la teoria de les supercordes. Es tracta d’alguna d’aquestes? I si és la dels filaments, com s’aplica a les flors de Bach? Em pot anomenar un article publicat en un mitjà reputat, sobre això, per intentar entendre-ho? La pot explicar amb el mètode científic o només amb el mètode de les “creences”? I l’equilibri? Es tracta del mateix equilibri que em van ensenyar a classe de ciències, el que fa el funambulista a sobre de la corda per compensar les forces que el tiren cap avall? O també és un concepte més metafísic? Voldria poder-ho entendre, però no puc, amb la poca informació que dona vostè, i tot el que trobo sobre les famoses flors de Bach.

Diu que quan algú es pren un preparat floral, la dissolució és ínfima i per tant no li pot fer cap mal. No ho dubto. El que passa és que tampoc li pot fer cap bé (sembla ser que no ho demostra cap estudi, per això ho dic). Això em recorda una conversa que vaig tenir amb una doctora i que em va dir “Si un medicament no té efectes secundaris, dubta’n, vol dir que el principi actiu no és tant actiu com sembla”. Aquí ho deixo.

També diu que quan estem en contacte amb la natura ens sentim bé. No serà perquè estem de vacances, senyora? Jo mateix per exemple, he estat molt de temps a la muntanya, que m’agrada molt, i al final, no em sento ni bé ni malament, però si amb ganes de tornar cap a casa i asseure’m al sofà, perquè que em quedo ben cansat. Tot plegat em sembla una manera bastant pintoresca d’explicar la vibració. I he de dir que encara no ho he entès.

I ja que menciono el mètode científic, deixi’m deixar-li algunes fonts que he trobat amb una senzilla cerca a Internet, de les coses de què parlo en aquesta resposta, no fos cas que la meva ignorància (no ironitzo, es real) em fes quedar malament:

- Teoria de les supercordes: http://www.nuclecu.unam.mx/~alberto/physics/cuerdas.html
- Vibració i so: http://www.ramsete.com/Public/Papers/190-RADS2004.pdf
- Un llistat de pseudociències, perquè estigueu informats: http://www.microsiervos.com/archivo/ciencia/pseudociencias.html


Es una verdadera llàstima que vostè dediqui el seu talent (que vist el seu currículum indubtablement té) a unes activitats que tenen el mateix efecte que els placebos. Espero que si no la faig reflexionar a vostè, si que pugui fer reflexionar a d’altra gent que llegeixi el seu article.

Atentament,
Xevi Mas
Tècnic en sistemes i electrònica, divulgador esporàdic i membre de l’Agrupació Astronòmica d’Osona.






Lidia Salas Ros ha dit...

Abans que res vull donar-li les gràcies pel seu comentari. Vostè diu que no vol provar les flors de Bach per què considera que es una pseudomedicina, jo si les he provat, no acostumo a parlar del que no he experimentat. Al meu gos també li van be, els hi he donat en diferents ocasions i sempre amb bons resultats, i encara que procuro explicar-li el que li dono, estic segura que no m’entén. Les persones mes escèptiques son les que es sorprenen més quan ho proven.

Anònim ha dit...

Bon dia. Veig que aquest article i comentaris són de fa més d'un any. Per tant, només recomanaré al Xevi que s'informi una mica més de la física moderna, de les freqüències electromagnètiques, de la comunicació entre molècules, de física quàntica (simplement començant per la famosa equació d'Einstein d'E=mc2 - Energia és igual a massa per velocitat al quadrat), de la memòria de l'aigua de Masaru Emoto (demostrant que l'aigua pot transportar informació), del biocamp del cor (ho pot mirar a estudis de l'Institue of HeartMath), etc. Bàsicament que s'obri a la possibilitat de què les coses i els conceptes canvien, i que amb aquesta mentalitat, la ciència no avançaria. Els autèntics científics són els que tene curiositat per les coses noves que no coneixen i les intenen explicar (no criticar per desconeixement). Moltes vegades, la por és el que no deixa avnaçar. Si es creu que una cosa no té efecte, es prova i, si realment no li trobem efecte, llavors en parlem. Parlar sense experimentar és perdre el temps amb paraules buides.
Moltes gràcies per l'article Lídia.

Mercè ha dit...

Xevi, el cos humà no només son fluids q van i venen, et racomano assentar-te, sense tele, radio, ni ordinadors i escoltar el teu cos i tadonaras q et diu coses i q aquestes provenen del mon emocional q tu no deixes sortir. Aturat i no tinguis por a escoltarte.
Les Flors de Bach ens ajuden a estar be, ras i curt. La ràbia, autoestima, tristesa, angoixa...com les guariries amb medicina tradicional? Et doparien amb un psicotròpic q et crearia addicció, però passats els efectes d'embotiment mental, estaries allà mateix.
Et convido a aturar el ritme, escoltar q diuen les teves emocions, apuntarles i anar a un centre de Salud Natural pq et preparin les teves Flors de Bach, pq son personalitzades i ho provis. No tens res a perdre, oi?

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari