dijous, 14 de febrer del 2013

Canvi

Respira, lenta i profundament. 

Mentre ho fas observa la teva respiració..., observa el moviment..., el canvi..., hi ha una renovació constant. A cada respiració el teu alè neix i desapareix. Per que sorgeixi una nova respiració, l’anterior s’ha d'haver extingit.

A cada instant, inici i final. Aparició i mort.

Respira normalment. 

Canvia ara la teva atenció, en lloc d'observar l’aire que entra i surt, observa el canvi, la transitorietat. 

Sents que et converteixes en una espècie de detector, un registrador del canvi. 

Portes l’atenció al lloc en el que et trobes, detectes el canvi..., subtil..., imperceptible..., però que està passant. La pintura de les parets en pocs anys estarà deteriorada, i això no passarà de cop, està succeint ara molt lentament. El mateix passa amb el guix de sota la pintura, el ciment, els maons. Cada material té el seu temps però tot està canviant, subtilment.... 

Passa el mateix amb cada cosa al teu voltant. L’edifici en el que estàs, la ciutat, el medi ambient, el planeta, l’univers sencer. 

Registra el moviment, fes-te conscient del naixement i de la mort de cada fenòmen. No deixis que la teva racionalitat interfereixi, no permetis que et faci veure tot consistent i estable. Et submergeixes en el canvi. 

Porta a la teva ment tot allò al que t’aferres, objectes, persones, prestigi, ..., també t’adones de com estan canviant, imperceptiblement, moment a moment, tot s’està esvaint. No és una reflexió, la teva sensibilitat pot notar el canvi subtil. 

Observa ara el teu cos, sent que cada membre, cada òrgan, cada teixit, cada part del teu esquelet està canviant. Recorres el teu organisme de dalt a baix, fent-te conscient de que tot es efímer i passatger. Els teus peus, les mans, les diferents cèl·lules neixen i moren, cada una segons la seva funció, al seu temps. Observa l’interior del teu cos, sent com està canviant. D’aquí a no res el que percebis del teu cos serà diferent, hi haurà cèl·lules noves i d'altres que hauran mort en menys de 24 hores. El teu cos es efímer. 

Porta l’atenció a la consciència, observa els teus pensaments, les teves emocions, les teves idees, les imatges. El canvi ara es molt més evident. No veus res sòlid i consistent, i el que perceps es inestable i fugaç. Cap dels teus pensaments perdura, tampoc els teus estats mentals, tot està canviant. Alguns apareixen un cop i un altre, però sempre se'n van. 

Contempla el canvi en la consciència. 

Tot el que observes està canviant. Tot es passatger. 

Contempla en silenci


Extret del llibre de Juan Manzanera. “El hallazgo de la serenidad” Ed. Martinez Roca 2003

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari